Slumpat blogginlägg

onsdag 6 maj 2015

De två granarna i arkivet

Den uppmärksamma läsaren har kanske noterat att de två granarna från förra inlägget förekommit på flertalet bilder tidigare i bloggen: här, här, här, här, här, här och här. Anledningen till att de förekommer så ofta är att de utgör ett av de få måttligt intressanta motiv som finns att tillgå i de fall man går ut på hygget utanför huset med teleobjektivet på för att se om det står några spännande djur där och det visar sig inte göra det. Samtidigt har det blivit något av ett projekt att fotografera samma motiv från samma plats med i alla fall ungefär samma brännvidd fast vid olika tidpunkter på året och dygnet. I de allra flesta fall blir bilderna fruktansvärt tråkiga, men det är spännande att se hur varierade bilder man kan få bara genom att fotografera i olika väder- och ljusförhållanden.


23 juli 2011. Det här var den första bilden på granarna jag tog. Det var naturligtvis dimman som fångade min uppmärksamhet.
17 september 2011. Ett försök till en höstbild, men tyvärr är andelen lövträd för liten för att hösten ska synas ordentligt.
24 september 2011. Stark sol tidigt på morgonen när daggen lättar kan skapa spännande ljus. I det här fallet gjorde det inte det.
29 juli 2012. Skymningsljus och softfilter kan mjuka upp bilden, i det här fallet blev det dock lite överdrivet fluffigt.
31 juli 2012. Då granarna står i väster får man vara ute på morgonen för att ha chans att se dem tillsammans med en regnbåge.
31 juli 2012. Samma dag som bilden ovan fast på kvällen efter en regnig dag.
6 augusti 2012. Säveån som rinner mellan bergen brukar ge upphov till dimma även på kvällen, vilket gynnar den som gillar dimma men är morgontrött.
8 augusti 2012. Kvällsdimma i skymningsljus.
19 januari 2013. Platt och tråkigt ljus mitt på dagen, men den till synes alltmer sällsynta snön fanns åtminstone i små mängder.
20 januari 2013. Går man ut tidigt i ottan får man fram de blåa nyanserna som förstärker känslan av hur kallt det är. Termometern visade här på -17 grader, vilket får betraktas som tämligen kallt för ett eljest blaskigt götalandsklimat.
13 augusti 2013. Dimma i starkt motljus, vilket möjliggjordes av att dimman kom tidigt på kvällen, långt innan solen gick ner.
7 juni 2014. Hygget sent på kvällen, med granarna till vänster i bild. Här tyckte jag dock att korridoren med dimma mellan träden till höger var mer spännande, vilket det finns en bild av här.

4 kommentarer:

  1. Den första bilden är läckrast i mina ögon !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det är nog min favorit också faktiskt, det blev perfekta lager av kullar som försvinner bort i dimman. Ibland har man tur helt enkelt. =)

      Radera
  2. Vilken härlig bildserie! Favoriter är 4 och 10-12 med vackert ljus och stämning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att du gillade dem! Nummer 11 är nog den som andra verkar ha gillat bäst tidigare

      Radera