Slumpat blogginlägg

tisdag 16 augusti 2022

Tyfors 1

Ute i skogen i Dalarna tillverkades det under andra världskriget uppemot tonvis med krut varje vecka i en hemlig fabrik. Efter att fabriken lades ner på 1940-talet var området fortfarande militärt, tills det så småningom övergavs och delvis föll i glömska. Området består av cirka 35 byggnader med olika funktioner i kruttillverkningen, men tyvärr är mycket förstört. Delvis av en lokal motorsportförening som fabriken hyrdes ut till under 1990-talet, och delvis av vanligt bus och marodörer som har klottrat och slagit sönder denna mystiska och historiska plats. Detta till trots är det väl värt ett besök. 

I det här huset med lite lustig form blandade man ihop krut som tillverkats under olika dagar.

Eftersom kvaliteten alltid skiljer sig lite mellan olika batcher blandade man ihop dem, för att få en så jämn kvalitet som möjligt.

Som mest arbetade uppemot 80-personer på fabriken.

Ute finns många av de tomma kruttunnorna fortfarande kvar.

Trots tillverkningens stora omfattning utnyttjades bara runt en fjärdedel av produktionskapaciteten, som uppgick till hela 18 500 ton i veckan.

Skorsten från kruttillverkningen.

Naturen har återtagit en del.

Stämningen förtas en del av alla gamla bilar och bröte och annan skit som folkraceklubben har drällt efter sig.

Det står ett par såna här kruttorn i skogen också.

Kruttorn från insidan.

Inne i en administrativ byggnad. Stället är knappast orört.

 

Under besöket passade jag också på att filma, där kan man se lite mer än bara de enstaka nedslag jag fotograferat här. Filmen från Tyfors 1 finns att se på Youtube.

Jag skrev också i början av inlägget att fabriken bara delvis föll i glömska, och det är för att det någon kilometer bort finns en till fabrik, som ligger under jorden, insprängd i berget. Den var i stort sett okänd ända tills Melker Becker besökte den i "Hemliga Svenska rum". Efter att bergrummet blivit känt blev även det kraftigt vandaliserat under 2010-talet, men det är ändå spännande att besöka. Bilder därifrån kommer i nästa inlägg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar