Slumpat blogginlägg

tisdag 28 augusti 2018

Europeisk bison

Visenten (Bison bonasus) var förr utbredd över större delen av Europa, i Sverige ungefär upp till Närke. Efter att ha utrotats helt i det vilda började man på 1920-talet bevarandeprojekt utifrån det fåtal djur som fanns i djurparker, och idag har visenten återintroducerats i flera Europeiska länder.

I Sverige är man i vanlig ordning rätt kass på det där med naturvård och biologisk mångfald, och en återintroduktion av denna magnifika gräsätare finns inte på den politiska agendan. Däremot har visentparken i Avesta länge haft en framträdande roll i avelsprojekt för att plantera ut visenter på andra platser i Europa. Bilderna nedan är tagna under ett kortare besök vid just ovan nämnda visentpark.

Visenten, även kallad europeisk bison, är något mindre än sin amerikanska släkting. Den kan ändå bli tre meter lång och väga över 800 kilo.
Visenten är en gräsätare, som bidrar till att hålla markerna öppna. Hade vi haft vilda visenter i Sverige är det därför en inte alltför vild gissning att vi också hade haft färre fästingar, dock är det min egna lekmannahypotes för vilken jag saknar empiriskt stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar