Slumpat blogginlägg

tisdag 31 juli 2018

Flyguppvisning vid falkberget

Två av årets pilgrimsfalksungar bjöd på flyguppvisning vid vårt besök vid falkberget. Det är nästan löjligt hur snabba de är, inte bara gällande toppfart utan även när det kommer till att manövrera. Det är ett skådespel som hade kunnat få även den tappraste stridspilot att gråta av avund.

Pilgrimsfalken är inte bara världens snabbaste fågel, utan världens snabbaste djur. Den högsta uppmätta hastigheten hos en dykande pilgrimsfalk var 389 kilometer i timmen.
Det är inga 389 kilometer i timmen under sådana här manövreringar, men det går ändå hisnande snabbt och är inte helt lätt att följa med kameran.
Det blir inte lättare av att falkarna knappt syns så fort de kommer framför berget. Notera att det är två falkar i bilden!
Även i den här bilden är det två falkar; en som landar och ett syskon som flyger ovanför.
Drar man upp slutartiden något syns de lättare, men då har man istället problemet med att försöka panorera alla snabba vändningar i kanske hundra knyck eller så.
Sittande pilgrimsfalk, ganska väl kamouflerad mot klipporna.
Formationsflygning. Här kan man se att de är ringmärkta, men det går inte att läsa av ringarna. Vi såg bara två falkar men det ska ha varit tre stycken i kullen, så en av dem kan ha dött under våren/sommaren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar