Slumpat blogginlägg

fredag 11 juli 2014

En midsommarnattsbäver

Det är allmänt känt, tror jag, att det länge har funnits bäver vid Fångsjöbacken i östra Jämtland. Jag kände till en gammal bäverhydda som står där längs en bäck brevid sjön, men då det ligger nära järnvägen har bäverns dammbyggen rivits och jag trodde inte det fanns några bävrar kvar. Men på vägen dit såg vi en bävergnagd asp som senare på kvällen föll över vägen. På natten beslöt vi oss därför för att gå ut på bäverspaning.

Mycket riktigt dök den snart upp, släpandes på lite kvistar som den drog in i hyddan.


Natten därpå gick vi tillbaks igen, men då vinden låg fel blev vi ganska snart upptäkta vilket bävern signalerade med en ljudlig "splash". Men det var inte värre än att man fick gå förbi hyddan och sätta sig på andra sidan. Efter några minuter verkade allt vara glömt och förlåtet, och bävern simmade lugnt på bara 10-15 meters avstånd.

"Splash"

En älg snek förbi för att se vad vi höll på med.
Sedan såg jag den här på hemvägen. Jag tror att det kanske är en skogssnäppa. Inte lika tuff som bävern förstås, men jag tyckte ändå den var värd en bild.


Jag passade även på att filma en snutt av bävern. Det blev väldigt dålig upplösning när man laddar upp den här märkte jag, tror kvaliteten blev marginellt bättre på tuben annars: http://youtu.be/LFUC3DH4om8


2 kommentarer:

  1. Härligt bävermöte Henrik! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och detsamma, du verkar ju hittat en fin plats vid "din" bäverdamm att ligga och spana ifrån :)

      Radera