Slumpat blogginlägg

måndag 8 juni 2015

Ekorrar

Ekorre efter mörkrets inbrott.
Min plan var enkel. Ställ kameran med vidvinkelobjektiv på ett lågt stativ, ställ ett större stativ ovanpå och fäst där en kartong fylld med fågelmat, rigga sedan kamerafällan så att IR-strålen går i överkanten av bild och vänta på att en fågel flyger förbi. Avnjut sedan resultatet av en närbild på en fågel i flykt tagen med vidvinkel.

Verkligheten ville annorlunda. Eller rättare sagt ekorren ville annorlunda, och klättrade upp till kartongen och mölade i sig all mat utan att ens komma i närheten av IR-sensorn. Jag planerade om och riggade kamerafällan över en björkstock istället och lade fågelmaten på var sin sida om den för att få bilder på ekorren istället.

Ekorrungarna har nu blivit så stora att de är svåra att skilja från föräldrarna.
Beskär man bilden i underkant blir kompositionen lite intressantare.
Nackdelen med fotofällor är att man inte kan komponera annat än bakgrunden i bilden. Men med dagens kameror har man betydligt fler megapixlar än man behöver, och kan således beskära bilderna i efterhand och göra dem åtminstone lite mer spännande.

Även nötväckan fastnade på några bilder.

I vanlig ordning gör djuren allt de kan för att inte fastna på bild. Som att till exempel sätta sig ovanpå IR-sensorn och äta. Längst ner i bild sitter sändaren, och till vänster i bild har jag kameran och en blixt på ett stativ. Pappbitarna har jag satt över för att skydda mot eventuellt regnstänk och fågelskit. Och, uppenbarligen, ekorrar.

4 kommentarer:

  1. Roligt att följa utvecklingen av dina experiment Henrik! Tycker båda de första två bilderna blev riktigt intressanta tack vare vidvinkeln och perspektivet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det är ju fördelen med att inte behöva sitta och trycka på knappen på kameran själv att man kan komma väldigt nära och använda vidvinkel istället för att få med mera bakgrund

      Radera
  2. Kul att få se och höra hur bilderna kommit till. Tycker att resultatet blev snyggt, kul och annorlunda.

    Ha det gott,
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Det kommer förhoppningsvis fler och bättre bilder i framtiden, kanske på lite mer spännande arter också om man har tur. =)

      Radera