Slumpat blogginlägg

lördag 6 mars 2021

Virgohopen

Precis som att stjärnor är ihopklumpade i galaxer, är galaxer ihopklumpade till galaxhopar. Vår egen galax ingår till exempel i en galaxhop med det fantasifulla namnet "Den lokala hopen" tillsammans med bland andra Andromedagalaxen och Triangelgalaxen. 

I stjärnbilden Jungfrun, ungefär 55 miljoner ljusår från oss, ligger en annan galaxhop kallad Virgohopen. Vår lokala hop med en population på cirka 40 galaxer bleknar i jämförelse med Virgohopen, som huserar kanske 1 500 galaxer (enligt vissa uppåt 2 000). Några av dessa galaxer kan man skönja på bilden nedan. Alla diffusa ljusprickar är galaxer, medan de med skarpa kanter är närbelägna stjärnor här hemma. 

De var svårare än jag trodde att fotografera den här galaxhopen, man måste zooma in i bilden för att se alla galaxerna. Problemet är att man då också ser alla bildens defekter.

Precis som att galaxer klumpar ihop sig till galaxhopar, klumpar också galaxhopar ihop sig till så kallade superhopar. Virgohopen och Lokala hopen ingår i samma superhop, som fantasifullt brukar kallas "Virgosuperhopen" eller den "Lokala superhopen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar