Slumpat blogginlägg

torsdag 10 december 2020

Emma Jacobssons trappor

Ett tag försökte jag gå runt och fota dåliga exempel på utomhusbelysning ur ett ljusföroreningsperspektiv, men insåg snart att jag i så fall inte skulle hinna med så mycket annat i livet. Goda exempel är däremot betydligt mer sparsamma, men de finns de också.

Så är till exempel den här trappan mellan Chalmers och Landala Egnahem i Göteborg ett ypperligt exempel på när någon gjort rätt, och satt lamporna på undersidan av räcket. Jag kan intyga att det var en tämligen behaglig trappa att vandra ner för i mörkret, sånär som på den fruktansvärda klotlampan längst ner som bländade och förstörde såväl upplevelsen som mörkerséendet. Men den övre biten såg man lika bra som i fullt dagsljus, och med minimal påverkan på natthimlen.

Att minimera ljusföroreningar är enkelt, men ovanligt. Förhoppningsvis blir den här sortens belysning vanligare i framtiden.

Trappan har för övrigt blivit namngiven efter Emma Jacobsson, doktor i botanik och landshövdingefru som var med och skapade Bohus Stickning. Hon bodde i Landala Egnahem, inte långt från trappan på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar