Slumpat blogginlägg

onsdag 8 april 2015

Urskog

Det finns inte mycket orörd skog kvar i Sverige. Inte ens naturreservatet Berge urskog ca 3 mil söder om Östersund är helt opåverkat, men nära inpå. Det har aldrig bedrivits något storskaligt skogsbruk här, och vissa av tallarna slog rot redan på 1400-talet.

Berge urskogs naturreservat.
En rotvälta har dragit upp en sten ur marken.

Döda träd är en bristvara i välskötta produktionsskogar.

I Berge urskog finns spår efter flera stora bränder, vilket missgynnat granarna till förmån för tall och lövträd. Den stora mängden död ved uppskattas av många svampar, lavar, insekter och hackspettar, och här finns såväl sällsynta orkidéer som hotade fågelarter.

En myrstack av storlek större. Dock syns det inte i bild hur stor den fallna furan är.

Skägglavar stortrivs i urskogen.

Spår i snön, troligen efter en räv.


Trots att reservatet bara är 0,7 kvadratkilometer är det inget man promenerar igenom på en kvart. Det är stökigt i urskogen, och finns inga vandringsleder eller skogsvägar att följa. Marken är ojämn, och det förrädiska snötäcket gör att man ena stunden går på en omkullblåst tall för att i nästa stund sjunka ner en halvmeter eller mer i snön. Tursamt nog lyckades jag undvika att trampa på någon sovande björn. Många förknippar en urskog med granar och mossbevuxna stenar, vilket är typiskt för planterade granskogar. Till och med John Bauer var inspirerad av tämligen välskötta granåkrar, kanske utan att veta bättre. Även i nutid framställs virkesplantage ofta som urskogar, som exempelvis i Svt-serien "Jordskott". I en riktigt urskog står inte träden i raka rader.

I urskogen är det ingen som städar efter stormen.

Andelen döda träd är stor, vilket får konsekvenser för hela ekosystemet. Många insekter lever av den döda veden, till stor glädje för bland annat hackspettarna. De hackar i sin tur ut bon i träden, som sedan tas över av ugglor och andra fåglar.
Stora tallar är perfekta plattformer för rovfågelbon. Strax intill det här boet såg jag en fjällvråk, men fick tyvärr ingen bild på den innan den flaxade iväg. Det hör väl urskogen till att sikten kan vara något skymd ibland. Däremot filmade jag en snutt för att få med ljudet av denna annars ganska tystlåtna fågel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar