Slumpat blogginlägg

onsdag 30 november 2016

måndag 28 november 2016

Orion

Orion. Den stora jägaren, den stora jätten. Den bästa av stjärnbilder.

fredag 11 november 2016

Observatoriet uppe bland bergen

TEN-observatoriet i Capilerilla utanför Pitres i spanska Sierra Nevada.

Vintergatan över observatoriet
Vintergatan över västra kupolen
Vintergatan över östra kupolen
Stjärnspår
Ringnebulosan

torsdag 10 november 2016

Uppe bland bergen

Fåraherde uppe i bergen
Berg uppe bland molnen
Natt upp över bergen

onsdag 9 november 2016

Porträtt av Gibraltars makaker

Å ena sidan känns det fel att posta de här porträttbilderna en sådan här trumpen dag. Å andra sidan kan det kanske tjäna ett syfte att visa att inte alla orangefärgade apor är av ondo, tvärtom är de flesta väldigt fina varelser. Tråkigt bara att det värsta undantaget skulle bli president.









tisdag 8 november 2016

Gibraltars makaker

Gibraltars makaker (Macaca sylvanus) räknas som vilda, men de är knappast skygga. Den andra sortens apa som lever här (Homo sapiens), som också är en något sämre sorts apa, interagerar regelbundet med makakerna. Även om turister uppmanas att inte mata eller röra vid makakerna vill turistguiderna gärna visa hur bra kompis de är med aporna, och de har även stora utfordringsplatser för att alla aporna ska samlas till turisternas beskådan. Utöver det vill inte makakerna kännas vid människornas regler, och det är svårt att undvika kontakt när en makak får för sig att ens ryggsäck är en utmärkt plattform att sitta på. Detta fångades dock inte på bild.













måndag 7 november 2016

Gibraltar

I samband med en ny observatorieresa till Sierra Nevada togs tillfället i akt att snika en sväng förbi Gibraltar. Bilder på apor kommer i senare inlägg.

St Michael's cave, ett ställe som säkerligen var hur häftigt som helst innan det totalförstördes av alla turistanpassningar.

Utsikt mot Spanien, gränsen går på andra sidan flygplatsen.

Utsikt åt väster och Bay of Algeciras.

Inifrån "The great seige tunnels". Ganska häftiga tunnlar, men man blir lite trött på britternas eviga tjat om sin krigshistoria.

Klippan och utsikt åt väster.

Berget, staden, skeppen.

Linbana upp på berget, som vi dock aldrig åkte på grund av hög prissättning.

Klippan.

Liknande skyltar fanns även för bland annat kaniner, ormar, apor och ödlor, men jag tvivlar på att de hjälper då turistguiderna kan köra ganska fort på de smala vägarna, och de räcken som ska skydda en från att trilla ner i avgrunden är närmast att betrakta som symboliska. Eller som vår chaufför klokt sade: "You don't need a belt, I'm a good driver".

Ganska mycket båtar.

Klotter. Om symbolerna på bilden har någon koppling med varandra eller om det rör sig om två olika verk vet jag inte.

Under promenaden tillbaka till Spanien fick vi vänta på att ett flygplan skulle landa. Det var ungefär som en järnvägsövergång, fast lite mer bisarr och annorlunda.

Vi passade även på att ta en sväng till Tarifa, som är sydspetsen på den iberiska halvön. Det var det blåsigaste stället jag varit på i hela mitt liv, men nu har jag i alla fall sett Afrika (de mörka kullarna som ser ut som låga moln vid horisonten).