Slumpat blogginlägg

måndag 22 augusti 2016

söndag 21 augusti 2016

Ringnebulosan

Kanske något men inte jättemycket bättre än tidigare försök (som finns att se här och här). Dock är det första gången jag fått den vita neutronstjärnan i mitten att synas.

lördag 20 augusti 2016

Cassiopeia

Äntligen har mörkret kommit tillbaka! Snart kommer svalkan också.


måndag 15 augusti 2016

Stora Dyrön

Under en blixtvisit till Stora Dyrön, som bland annat är känd för att husera vilda mufflonfår, fick jag för första gången i mitt liv se just vilda mufflonfår. Tyvärr hann vi aldrig se några hornbärande djur under den dryga timme vi var där, men det var värt besväret med att ta färjan dit ändå. Stora Dyrön är också något av en kulturskatt, då det fortfarande är en av de alltmer sällsynta äkta flakmoppeöar vi har i landet.

Ensamt mufflonfår på promenad på Stora Dyrön.
Mufflonfår härstammar från Mellanöstern och har blivit inplanterade och sedan på vissa platser förvildade i Sverige.
På Stora Dyrön planterades de in i mitten på 1990-talet och tycks trivas väl. Tydligen är dock en del av människorna på ön mer tveksamma till fåren då de gärna betar i folks rabatter. Själv tror jag att de i egenskap av gräsätare kan hålla fästingpopulationen nere, vilket nog många i så fall skulle kunna tänka sig att offra en tulpanlök eller två för. Men det är bara min egna hypotes.
Stora Dyrön ligger strax söder om Tjörn, och från öns södra sida kan man se Marstrand och dess fästning. Det går färja regelbundet från Tjuvkil och Rönnäng, och ett besök rekommenderas varmt.



söndag 7 augusti 2016