Slumpat blogginlägg

måndag 24 augusti 2015

Hantelnebulosan

För ungefär 10 000 år sedan, när den sista inlandsisen började släppa och växter, djur och så småningom människor så smått började vandra in över det som senare skulle komma att kallas Sverige, tändes en ny stjärna på himlen. Den lyste starkare än alla andra, och det är möjligt att den under några veckor gick att se mitt på dagen.

I verkligheten var det dock ingen ny stjärna som tändes, utan en gammal som släcktes. När stjärnan började få slut på bränsle blev den lättare, och svällde då upp till en stor jätte. Därefter, när bränslet i kärnan tog slut, kollapsade den på sin egen gravitation. Rekylen bildade en våldsam explosion som kastade stjärnans atmosfär ut i rymden, och kvar i mitten blev en så kallad vit dvärg, vilket är kompakt klump av degenererad materia.

Den gas som kastades ut i rymden som en bubbla runt den döda stjärnan är i dag ungefär ett ljusår tvärsöver, det vill säga cirka 10 000 000 000 000 kilometer, och det är den gasen man i dag kan se som en nebulosa. För oss har den dock bara en utsträckning på himlen av ungefär åtta bågminuter, vilket beror på att den ligger ungefär 1 360 ljusår bort. Den vita dvärgen som är kvar i mitten av nebulosan väger hälften så mycket som solen, men har bara en tjugondel så stor radie. Trots sin litenhet är det den största vita dvärg man känner till.

Hantelnebulosan har fått sitt namn efter sin hantelliknande form. Den upptäcktes först av astronomen Charles Messier år 1764, och har nummer 27 i Messierkatalogen.

söndag 23 augusti 2015

torsdag 20 augusti 2015

Andromedagalaxen

Visst blir det skillnad med den nya teleskopmonteringen gentemot vad jag kunde åstadkomma tidigare. Fram tills nu har den här bilden varit den bästa jag lyckats ta på Andromedagalaxen, och det krävde perfekt väder, en sjuhelvetes massa jobb och en hel del tur. Oftast blev bilderna så här eller så här istället. Det vore en underdrift att säga att jag är nöjd med mitt köp.

M31, vår närmsta intergalaktiska granne.

onsdag 19 augusti 2015

Dubbelt dubbelt

På grund av ett sommarvikariat har jag jobbat heltid i nio veckor i sommar, vilket är mer än vad någon människa ska behöva stå ut med. När jag blev fri igen förra veckan gjorde jag därför vad varje sansad människa i samma situation skulle gjort: jag spenderade en ansenlig del av inkomsten på en ny teleskopmontering.

Min gamla Astromaster EQ130 har tjänat mig väl under sex-sju år, men nu är det slut. Nu är det Sky-Watcher EQ5 som gäller. Eftersom jag gärna gör saker i fel ordning började jag med att försöka mig på ett tämligen svårt projekt, nämligen att ta kort på den dubbla stjärnhopen i Perseus och två med ögonmått mätt närliggande nebulosor i en och samma bild. Jag har gjort ett försök tidigare men misslyckats. Den här gången gick det betydligt bättre: det gick sådär. Kontrasterna i ljusstyrka är alldeles för höga så att nebulosorna blir underexponerade och stjärnhoparna överexponerade, men jag är ganska nöjd ändå. Och teleskopet följde utan anmärkning hela natten. Nu ska jag ut och plåta något annat på himlen.

Dubbel stjärnhop och dubbel nebulosa i samma bild. Uppe till höger syns dubbelhopen i Perseus (NGC 869 och NGC 884) och till vänster Heart and soul nebulae (NGC 896).

lördag 15 augusti 2015

Perseid

Med perfekt väder och utan någon måne uppe blev Perseiderna bättre än på länge. Jag fick se en del riktigt mäktiga stjärnfall som lyste upp både himlen och marken, men det var bara småfjuttar som fastnade på bild.

onsdag 12 augusti 2015

Hålor i sanden

Plötsligt var sanden perforerad av en massa små hål. Efter att ha studerat dem en stund upptäcktes snart små insekter som flög in och ut ur hålorna. Efter att ha studerat dem ytterligare stod det klart att de bar på små gröna larver som de drog ner i hålorna, och ibland satt de även på huk i sanden. Min lekmannahypotes är att de lade ägg i sanden och dödade små larver som de lade ner som ett matförråd tills när äggen kläcks. Jag gissar att det är något typ av sandbi, men jag har egentligen ingen aning. Experter och andra får gärna höra av sig.



lördag 8 augusti 2015

Snigelparaden

Som katt runt het gröt sniglade de sig fram runt en mullig sopp.